INFORMACE 20.1.2015

20.01.2015 11:22

Testy školní zralosti: Strašák dětí a rodičů?

Převzato z webu www.maminka.cz

Začátek školního roku znamená starosti pro děti i rodiče.Se startem nového roku vyplňují předškoláci v mateřských školách testy školní zralosti, organizované příslušnou pedagogicko-psychologickou poradnou. Takřka v každé předškolní třídě mateřské školy se najde minimálně jedno dítě, kterému je učitelkami nebo psychology z pedagogicko-psychologické poradny navrhován odklad školní docházky.

Co je to školní zralost?

Jedná se o období kolem šestého roku věku, kdy dítě splňuje určité požadavky v tělesné, duševní a sociální oblasti a kdy je vlastně připraveno nastoupit do první třídy základní školy.

V době, kdy dítě dosáhne věku pěti až šesti let, tedy dochází k závažnému rozhodování rodičů i pedagogických pracovníků o tom, zda je zralé pro vstup do základní školy. Bere se v úvahu nejen věk dítěte, ale i jeho psychická a citová zralost, psychická zralost, tělesný vývoj, zdravotní stav a pracovní vyspělost.

A to konkrétněji:

  • odolnost vůči frustrujícím situacím
  • schopnost vyvarovat se impulzivním reakcím
  • schopnost přijmout případný neúspěch
  • schopnost podřídit se autoritě cizí osoby
  • schopnost začlenit se do skupiny vrstevníků
  • schopnost soustředění se
  • schopnost správného vyjadřování se
  • znalost barev
  • schopnost určování pořadí, množství a polohy
  • schopnost analytického myšlení (orientace v časových intervalech, chápání souvislostí, prostorová orientace)
  • schopnost logického myšlení
  • dosažení tělesné vyspělosti a zralosti nervových drah
  • motorické schopnosti
  • schopnost odlišit povinnost od hry
  • optimální pracovní tempo

Jestliže z testů školní zralosti vyplyne, že dítě nesplňuje požadavky školní zralosti, je pro vstup do základní školy považováno za nezralé. Na základně vyšetření pedagogicko-psychologické poradny (dítě může být vyšetřeno pouze se souhlasem rodičů) a doporučení dětského lékaře může dojít (opět pouze se souhlasem rodičů) k odkladu povinné školní docházky.

Posouzení školní zralosti

Jakým způsobem posouzení školní zralosti probíhá? Obvykle se tomu děje ve dvou etapách. V první etapě je zralost dítěte posouzena jeho dětským lékařem, učitelkami v mateřské škole, ale i učitelkami základní školy během zápisu do první třídy. Jestliže se ohledně zralosti předškoláka vyskytnou nějaké pochybnosti, je dítě doporučeno na podrobnější vyšetření do pedagogicko-psychologické poradny.

Do druhé etapy spadají právě testy školní zralosti. V tuzemsku nejpoužívanější a nejznámější metodu zjištění zralosti dítěte představuje tzv. Kern-Jiráskův test neboli Orientační test školní zralosti.

Co je obsahem Kern-Jiráskova testu?

V rámci Kern-Jiráskova testu školní zralosti musí dítě splnit celkem tři úkoly: nakreslit lidskou postavu, napodobit psací písmo a obkreslit skupinu bodů. Tento test slouží k odbornému psychologickému posouzení školní zralosti. Výkony dítěte jsou pak hodnoceny podle manuálu.

V rámci prvního úkolu musí dítě namalovat mužskou postavu - pána. Tento úkol se hodnotí na stupnici 1 až 5. Hodnocení 1 dostane tehdy, namalovalo-li všechny detaily obličeje, končetiny, prsty a nohy, naopak hodnocení 5 obdrží tehdy, je-li na obrázku hlavonožec. (V druhém případě se přihlíží k odkladu školní docházky).

V druhé části testu má dítě za úkol napodobit nesmyslné věty psacím písmem. Například dívky opisují "větu": "SEV PA LI" a chlapci: "CI YL OSN". Tento úkol je opět hodnocen na škále 1 až 5. Známkou 5 je přitom hodnocena prostá čmáranice.

V třetí části testu musí dítě namalovat soustavu 10 bodů. Pokud danou soustavu obkreslí přesně - hodnocení 1. Pokud zachová počet bodů - hodnocení 2. Pokud zachová tvar soustavy bodů - hodnocení 3. Pokud lze rozeznat, že jde o tečky či kolečka - hodnocení 4. Pokud se jedná o mazaninu - hodnocení 5.

Odklad školní docházky: Ano, či ne?

Kdy má odložení školní docházky význam? V případě, není-li předškolák na povinnou školní docházku ještě připraven, tedy jde-li o jeho dočasnou nezralost. V případě, že z vyšetření pedagogicko-psychologické poradny i dětského lékaře vyplyne, že jde o zastavený psychický vývin, však odložení povinné docházky nepomůže.

Pro které děti je odklad školní docházky vhodný? Jedná se o děti, které bývají neklidné, nebo naopak nápadně utlumené. Tyto děti mohou být také impulzivní a překotné, těžkopádné a zdlouhavé, neobratné a nesoustředěné, závislé, nesamostatné, nekomunikující, uzavřené do sebe, vzdorné, či špatně navazující jakékoli kontakty. Ptáte se, jaká je nejčastější příčina odkladu povinné školní docházky? Jde o nízkou koncentraci pozornosti na pracovní činnosti.

Jestliže mateřská škola či pedagogicko-psychologická poradna doporučí odklad školní docházky, je pouze na rodičích dítěte, zda na toto doporučení přistoupí. Půjde-li ale "nezralé" dítě do první třídy, může mu školní výuka dělat výrazné problémy. Nemusí totiž zvládat výuku jako většina dětí ve třídě a ani si zvyknout na systematickou práci ve škole.

Pokud je "nezralost" dítěte objevena až tehdy, nastoupí-li do první třídy základní školy, mohou rodiče ze zákona využít možnosti dodatečného odkladu školní docházky. O dodatečný odklad lze požádat během prvního pololetí, tedy od 1. září do 31. ledna.