Oznámení o uzavření MŠ 27.11.2023

22.11.2023 09:34

V Medlovicích 21.11.2023

Vážená paní starostko, pane místostarosto, vážení zastupitelé a vážení zákonní zástupci dětí,

na základě společné porady všech zaměstnanců a po důkladném zvážení situace jsme se rozhodli aktivně zapojit do plánované stávky v pondělí 27. listopadu.

V tento den bude provoz naší mateřské školy kompletně PŘERUŠEN a mateřská škola bude UZAVŘENA. Všem zaměstnancům po dobu stávky nebude náležet plat ani jeho náhrada.

Ke stávce jsme se rozhodli z důvodů navrhovaných změn v oblasti školství, které budou tvrdě dopadat na kvalitu výchovy a vzdělávání dětí a kvalitu celého českého školství.

Jde především o:

  • Dlouhodobou nejistotu a nekoncepčnost v oblasti školství.

 

  • Nedostatečné finanční zajištění finančních prostředků na nepedagogické pracovníky. Jedná se o provozní zaměstnance – uklízečky a kuchařky. V plánovaném balíčku úsporných opatření by se jejich, již tak velmi nízký plat, snížil ještě o 22%. MŠMT plánuje také zrušení 17 000 pracovních míst.

 

  • Snížení objemu finančních prostředků na asistenty pedagoga. V současně probíhající inkluzi, kdy jsou v mateřské škole integrovány děti se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP), jsou asistenti pedagoga nutností k zajištění realizace výuky – poskytují dopomoc integrovanému dítěti nebo se věnují pod vedením učitelky skupině dětí, zatímco se pedagog věnuje dítěti se SVP.

 

  • Snížení PHmax (= maximálního počtu hodin, které může škola použít pro výuku). Jako rodičům budoucích prvňáčků by vám tento bod neměl být lhostejný. Snížením PHmax dojde ke snížení úvazků, tím pádem bude ve škole méně učitelů, nebude možné vytvářet třídy s menším počtem žáků. I v dalších letech vzdělávání by výuka, kvůli nemožnosti dělení na některé předměty, při počtu např. 30ti dětí ve třídě, velmi negativně dopadala na kvalitu vzdělávání a pozdější přechod na střední školy a uplatnění dětí na pracovním trhu. Z důvodu snížení PHmax dojde ke snížení individuálního přístupu k dětem.

Toto jsou nejzásadnější důvody, proč jsme se rozhodli hájit zájmy českého školství a jeho pracovníků.

Vážení rodiče, jsme si vědomi toho, že naše rozhodnutí vám bude komplikovat každodenní režim vašich rodin, vaše osobní a pracovní povinnosti, jsme však bohužel nuceni trvat na tom, že situace ve školství je opravdu vážná. Byť jsou stávky většinou o financích, stávka, do které vstupujeme, není stávkou za zvýšení platů pedagogů, jak je nám některými politiky podsouváno. Je to stávka za zachování současných podmínek ve vzdělávání, za schopnost vzdělaností konkurovat jiným státům, kde je školství opravdovou prioritou, je to stávka za budoucnost a kvalitu vzdělávání vašich dětí.

Děkujeme Vám za pochopení a podporu našich požadavků.

Za zaměstnance mateřské školy Mgr. Markéta Mlčáková, ředitelka MŠ